Followers

Jalan-Jalan Cari Batu..

Monday, April 13, 2009










salam... ni nak share pengalaman mase pegi field trip around Perak. Field trip ni under Petroleum and Geoscience Department UTP. seramai lebih kurang 80 pelajar yang sertai dan semua dari Petroleum Engineering class. Ade 5 tempat kami buat field trip cam land survey gak la.. Lokasi pertama kat Kinta Valley. Kat sini kami blh lihat fault formation. Sblm ni tgk kat slide je. Tp hari tu dpt lihat depan mata . Selalu kalo lalu kat highway selalu je nmpk tp bila dah kenal mase dlm kelas, dah boleh kenal pasti apa jenis geological sturucture. Pastu kami gerak gi Batu Gajah plk. Kat situ dpt tgk carbon metamorphes graphite. Batu ni warna dia hitam. Pastu kalo kite pegang kuat skit die akan pecah layer by layer. Next location adalah Simpang Pulai. Tmpt ni mmg popular dlm industri kuari. Hasil die, marble yang berwarna putih. selalu org buat lantai mcm kat Masjid An-Nur tu...Pstu gi kaki bukit Cameron Highland plk. Kat sini dpt tgk batu granite. Batu ni org buat jalan. Kat sini gak dpt tgk byk joints antara batu. yg mane sesuai untk jadi reservoir rock...Mmg menarik field trip ni...Rase cam dah jd ahli geologi plk..Tp jgn lupe...report...jgn x siap...

0 comments: